0344 502 0222
Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, sigortalı aracın herhangi bir kazaya karışarak trafikteki diğer araçlara ve insanlara zarar vermesi durumunda doğabilecek olan zararların karşılanması için gereken maddi yükleri teminat altına alıyor.
Zorunlu trafik sigortası trafikteki diğer aktörleri koruma amacına bağlı olarak, yaptırılması devlet tarafından zorunlu tutulmuş sigorta türleri arasında yer alıyor. Zorunlu trafik sigortası olmaksızın araçların trafiğe çıkan araçlar, kolluk kuvvetleri ve diğer yetkili memurlar tarafından trafikten men ediliyor. Araçların trafikten derhal men edilmesi uygulamasında amaç; trafikte kendi kusuruyla diğer araçlara ve insanlara zarar veren kişilerin ortaya çıkan zararları tazmin etme gücünü garanti altına almaktır.
Kazada kusurlu olan taraf, diğer tarafın aracında oluşan hasarların tamirini ve tedavi masraflarını ödemekle yükümlü oluyor. Fakat kusurlu olan taraf bu masrafları ödeme gücüne sahip olmadığında, karşı taraf kazanın oluşumunda hiçbir kusuru olmadığı halde maddi zarar ile baş başa kalabiliyor. Trafik kazalarında kusuru bulunmayan sürücülerin mağduriyet yaşamamaları adına ülkemizde trafik sigortaları zorunluluğu bulunuyor.
Zorunlu trafik sigortası ürünlerinin kapsamına ve özelliklerine göre, sunduğu teminatlar değişiklik gösterebiliyor. Trafik sigortası genel şartlarında zorunlu trafik sigortasının işleyişi konusunda sigortanın kapsamı, kapsam dışı haller, sigortalıya rücu edilmesi şartları, primlerin ödenmesi gibi birçok detaya yer veriliyor.
Zorunlu trafik sigortası kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Kaza nedeniyle sigortalı aracın kendisinde oluşan hasarlar
Manevi tazminat talepleri esas olarak zorunlu trafik sigortasının kapsamı dışında olmakla birlikte taraflarca anlaşılarak teminat kapsamına dahil edilebiliyor.
Zorunlu trafik sigortası genel şartlarına göre aracın ehliyetsiz bir kişi tarafından kullanılması, araç kapasitesinin üzerinde uygun olmayan şekilde yolcu taşınması, sigortalının kazaya sebebiyet veren kasti bir hareketinin olması, aracın alkol almış veya yasak madde etkisi altında olan bir kişi tarafından kullanılması gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan kazalarda, sigorta şirketi kazada zarar gören diğer tarafın tazminatını ödedikten sonra kusuru nedeniyle sigortalı aracın sahibine rücu edebiliyor.
Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu trafik sigortası yaptırılırken taraflar arasında poliçe adı verilen bir sigorta sözleşmesi imzalanıyor.
Sigorta şirketinin ve sigorta ettirenin karşılıklı hakları ve yükümlülüklerinin yer aldığı trafik sigortası poliçelerinde hangi risklerin teminat kapsamında olduğu ve hangi koşullarla zararın tazmin edileceği hususlarına detaylı ve net bir şekilde yer veriliyor. Sigorta teminatı karşılığında sigorta ettirenin ödemekle yükümlü olduğu primler ve ödemeye ilişkin detaylar da yine poliçeye yazılıyor.
Teminat altına alınan riskler her poliçe özelinde farklılık göstermekle birlikte zorunlu trafik sigortası genel olarak kaza nedeniyle meydana gelen maddi hasarları ve fiziki zararları kapsıyor. Sigorta şirketlerinin tasarladığı zorunlu trafik sigortası planlarına göre teminatların tutarları ve kapsamları farklılık gösterebiliyor. Bunun yanında teminat kapsamına ve teminat tutarlarına göre ödenmesi gereken prim miktarı da değişiklik gösterebiliyor.
Tarafların zorunlu trafik sigortası poliçesi kapsamına dahil edebilecekleri hususlar şu şekilde: